Ruin Pladsen
Engang var Sydhavnen mødested for folk, som havde tilknytning til fiskerierhvervet. Nu er en ny vision for området på tegnebrættet, om at skabe nye mødesteder, som lokale såvel som turister vil tage til sig og bruge.
“Havnestrøget bliver en
helt unik maritim bydel
med masser af liv”
FAKTA
Ruin Pladsen er designet af arkitekterne Kathrine Vand, som stammer fra Grenaa, sammen med Sebastian Siggaard og Thomas Røn. Alle mødtes de på tværs af årgange på Arkitektur & Design uddannelsen i Aalborg.
RUIN PLADSEN
‘Ruin Pladsen’ er hjørnet og indgangen ind til det nye område, der på sigt skal blive Sydhavnens Havnestrøg.
Det første man ser vil være den seks meter høje pavillon ‘Ruin’, som også har givet navn til pladsen. Designet er lavet med fokus på de kortere ophold, hvor man kan sidde med en is, nyde en solstråle eller danse til en koncert.
Beplantningen springer ud i biodiversitet og blomster og skaber bløde overgange mellem pladsen og dens omgivelser. Det skal være let at finde vej gennem pladsen, uanset om man vil mod havne- bassinet eller ind gennem den kommende Havneport.
Fliserne er de samme som ligger på området i dag, suppleret med flere. To felter vil være belagt med tegl og materialer fra “den gamle kiosk” eller fra andet, nedrevet byggeri fra lokalområdet.
Inventaret er en kombination af corten/sort stål kryds, molesten og gitterriste, som alle kan holde til klimaet og vejrforholdene.
RUINEN
I sommeren 2023 var pavillonen ‘Ruin’ en af fem arkitektur pavilloner der blev opført på Charlottenborg i København, som en del af Chart Art Fair. Her var den med til at danne ramme for samtaler om kunst og arkitektur for en mere res- sourcebevidst fremtid.
Pavillonen består af stablede blokke i det biogene materiale; Hempcrete. ‘Ruin’ repræsenterer det paradigmeskifte som byggebranchen står midt i.
De seneste årtiers erkendelse af menneskets påvirkning af klimaet har trods alt skabt en større fælles forståelse af byggematerialer som en begrænset ressource. Blandt unge arkitekter ses en ekvilibristisk materialebevidsthed, som formentlig vil være definerende for fremtidens byggeri.
Med sit ruinøse udtryk er ‘Ruin’ et eksempel på en ærlig, ressourcebevidst og ma- terialestærk byggeskik, som man kan læse og forstå. Et greb, som også vil blive videreført i den nye kontekst. Det kræver tålmodighed, nysgerrighed og et opgør med en gammel æstetik.
VISIONEN
I dag bærer Sydhavnen præg af et sted med en masse historier.
Det første liv på Sydhavnen kom i forbindelse med erhvervslivet og fiskeriet. Indbyggerne i Havnebyen sørgede for at aktivere havneområdet, som var et af flere mødesteder i dén del af Grenaa – uafhængigt af byen.
I fremtiden skal byen og havnen deles om brugerne. Sydhavnen ser derfor ind i en fremtid hvor den stadigvæk er mødested, men med nye aktiviteter som er tilpasset til nye tider og behov. Havnestrøget vil også blive en stor fordel for fiskeforretningen og restauranten Friskfisken.
Sydhavnens materialepalette bærer præg af dens pragmatiske tilgang til funktion og de enkelte materialers rationale. Her hersker en slags bricolage (byg med hvad muligt er), som taler direkte ind i tilgangen til pavillonen ’Ruin’.
Dette tema søger projektet videreført i fremtiden blot kurateret med æstetik og funktionalitet for øje.